UBL nedir:
Açılımı Universal Business Language yani Evrensel İş Dili demektir. OASIS tarafından üretilmiş olan UBL iş dünyasının evrensel boyutta iş yapabilirliğini çözmek dil ve format farklılıklarından kaynaklanan anlaşmazlıkları en aza indirerek ticaretin ortak bir dil ve format ile yapılabilmesini amaçlamaktadır. Mevcutta ticari hayatta kullanılmakta olan EDI (Electronic Data Interchangeyani Elektronik Veri Değişimi) ve ebXML3 (Electronic Business Using Extensible Markup Language yani Genişletilebilir İşaretleme Dili Kullanan Elektronik İş) gibi iş yapılarını da kapsamaktadır. UBL-TR ise Gelirler İdaresi tarafından Türkiye şartlarına uygun hale getirilmiş şeklidir, yani Türkiye'deki fatura sistemine uygun ve entegre çalışabilen formudur.
XML nedir?
Açılımı Extensible Markup Language yani Genişletilebilir İşaretleme Dili demektir. Hem insanlar hem de makinalar tarafından kolaylıkla okunabilecek dökümanlar oluşturmakta kullanılan bir işaretleme dili aynı zamanda bir web teknolojisidir. Veri saklama ve farklı sistemler arasında veri akışını sağlayan bir ara format özelliği de taşır.
XML, W3C (World Wide Web Consırtium) tarafından tanımlanmış bir standarttır, SGML (Standard Generalized Markup Language) 'in basitleştirilmiş ancak güçlü yönlerini taşıyan bir alt kümesidir.
XML formatlı UBL nedir ve ne işe yarar?
Bu tanımların sonrasında şu şekilde özetelenebilir, E-Fatura sisteminin uluslararası ticarette anlaşılabilir olması ve global bir faturalandırma dilinin oluşturulması sonrası UBL ortaya çıkmış. Bu verilerin elektronik ortamlarda ve farklı sistemlerde okunup derlenebilmesi için bir yazışma haline getirilmesi gerekliliği oluşmuş ve bu durumu mevcutta makineler arası veri transferi için de kullanılmakta olan XML dilini kullanarak çözmüşler.
Yani temel olarak e-faturanıza ait xml formatlı ubl makinelere faturaya ait bilgilerin direkt veri olarak aktarılmasını sağlamak için gereklidir.
İstiklal GÜNEŞ